Facilitator Gezocht

‘Alles om je heen is gemaakt en bedacht door mensen.
Je kan het veranderen, je kan het beïnvloeden.’
Steve Jobs

Soms zijn bijeenkomsten magisch. Er ontstaat iets tussen mensen. Het geheel is meer dan de som der delen. Vaak zijn bijeenkomsten inefficiënt, saai of vermoeiend. Er wordt te lang gepraat over onbelangrijke details en onvoldoende nagedacht over de bedoeling.

Of precies andersom: op een hoog abstractieniveau voeren we interessante gesprekken, maar concreet wordt het nooit.
Na een bijeenkomst (die ons van het werk heeft gehouden) moeten we bijkomen – de academische term is ‘
Meeting Recovery Syndrome’. En dan hebben we het nog niet gehad over polarisatie, conflict en emoties die op de loer liggen en waar je wat mee ‘moet’. 

Je zou bijna helemaal stoppen met bijeenkomsten…

En toch is de beste manier om als groep te ontwikkelen en problemen op te lossen door de gesprekken te voeren die er het meest toe doen.

Dat doe je door zowel de tijd te nemen om uit te zoomen en een vraagstuk van alle kanten te onderzoeken. Door te bouwen aan de onderlinge relaties, door de aanwezige kwaliteiten te benutten en door concrete afspraken te maken. Praktisch én speels, met een vleugje magie.

We kunnen naar precies hetzelfde ding kijken en iets totaal verschillends zien. De beste ideeën ontstaan als hele verschillende perspectieven elkaar ontmoeten

bron: vrij naar Frans Johansson

Beweging, verbinding, actie

Het is wat ik het liefste doe: het begeleiden van rijke en rake gesprekken. Vertragen als het moet, versnellen als het kan. Spelen met werkvormen die ons uitnodigen om ons beste denkwerk te doen. De wijsheid uit de groep naar boven halen en samen werken aan de gewenste resultaten.

Als je met mij gaat samenwerken, verwacht dan geen statische bijeenkomst waarbij iedereen omstebeurt haar zegje doet en vaste stokpaardjes uit de kast haalt, maar een afwisselend proces op maat gemaakt.

De vaste ingrediënten

Stap 1: intakegesprek

Stap 2: co-creatie met vertegenwoordiging uit de groep

Stap 3: Ontwerp van de bijeenkomsten

Stap 4: Begeleiden van de bijeenkomst(en)

Stap 5: Opvolging en meedenken over volgende stappen

Zoek je een facilitator?

13 + 7 =